Zajęcia pozalekcyjne odbywają się raz w tygodniu w wymiarze 2 godzin i przeznaczone są dla uczniów klas 4-8.
Prowadzne są w pracowni kulinarnej wyposażonej ze środków pozyskanych w ramach programu "Laboratoria Przyszłości". W pracowni znajdują się 4 stoły kuchenne dla dwuosobowych grup, Dla każdej z nich zakupiono sprzęt gospodarstwa domowego niezbędny w kuchni..
Zajęcia mają następujące cele:
1. Zainteresowanie uczniów umiejętnościami kulinarnymi wykorzystywanymi w życiu codziennym.
2. Spędzanie wolnego czasu w ciekawy i pożyteczny sposób.
3. Poznawanie zasad prawidłowego odżywiania się niezbędnych w dorosłym życiu.
4. Wdrażanie zasad higieny osobistej podczas przyrządzania i spożywania posiłków.
5. Doskonalenie umiejętności bezpiecznego posługiwania się sprzętem AGD ułatwiającym pracę w kuchni.
6. Doskonalenie umiejętności współpracy w grupie.
7. Kształcenie umiejętności samodzielnego przygotowywania posiłków, nakrywania do stołu, kulturalnego zachowywania się przy stole.
We wrześniu odbyły się pierwsze zajęcia. Jako pierwsza udział wzięła grupa uczniów z klasy Va. Zajęcia zakończyły się 31 października.
Dzięki zakupionemu sprzętowi uczniowie uczyli się:
- samodzielnie przygotowywać posiłki z wykorzystaniem prostych przepisów
- bezpiecznie korzystać z elektrycznego sprzętu kuchennego
- smażyć na patelni pankejki
- piec gofry
- przygotowywać sałatki
- piec ekspresowe pizzerinki
W listopadzie zajęcia rozpoczeła grupa uczniów z klasy 5b i 6b. Warsztaty dla obu grup zakończyły się w styczniu 2023. Wykorzystując wyposarzenie pracowni między innymi przygotowaliśmy pierniczki, mufinki i szarlotkę na szkolny kiermasz bożonarodzeniowy, który odbył się 20 grudnia.
Kolejna grupa uczniów rozpoczeła zajęcia w lutym, byli to uczniowie z klasy 4a.
#LaboratoriaPrzyszłości to wsparcie finansowe dla szkół podstawowych na nowoczesny sprzęt bez konieczności wkładu własnego!
Dowiedz się więcej na https://www.gov.pl/web/laboratoria
|